ТЕНДЕНЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОВОЧЕВИХ ПІДПРИЄМСТВ У РЕСПУБЛІЦІ ПОЛЬЩА - Leshchenko, L. O.; Meshcheryakov, V. Y.; Sevidov, V. P.; Sevidov, I. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто соціально-економічний вплив упровадження інноваційних методів у овочівництво України і Польщі. Досліджено результати діяльності овочівників Республіки Польща, зокрема виконано ранжування країн — членів ЄС-28 щодо розміру посівних площ овочевих культур за підсумками 2016 року. Проаналізовано стан і динаміку врожаю овочів у Польщі за період 2010—2016 рр. відносно ЄС-28, зроблено висновки та узагальнення. Виконано експрес-порівняння стану врожайності овочів у Польщі та Україні за період 2010—2016 рр. Окремо проаналізовано врожайність томатів та огірків і корнішонів, зроблено висновки щодо доцільності використання інноваційного досвіду овочівництва Польщі в Україні. Виконано аналіз основних напрямів інновацій, які застосовують польські овочеві підприємства. Досліджено методи і результати впровадження таких інновацій з погляду на їхню соціальну значущість і вплив на показники ефективності роботи підприємств. Обґрунтовано передумови використання інноваційних технологій в овочівництві та необхідність розроблення довгострокової стратегії впровадження інновацій в українське овочівництво задля підвищення його ефективності та поліпшення продовольчої безпеки держави. Запропоновано інноваційну стратегію розвитку овочівництва в Україні, яка включає: дослідницьку, законодавчу, інституційну, технологічну, енергозберігальну, соціальну, організаційно-стимулюючу, інвестиційну та просвітницьку складові. Розроблено рекомендації щодо впровадження корисного інноваційного досвіду в діяльність овочевих підприємств України.