CTРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА У ГЛОБАЛЬНОМУ ФІНАНСОВОМУ ПРОСТОРІ - Nikitina, A. V.; Novikova, T. V.; Khrystoforova, O. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Проаналізовано концепції до визначення сутності економічної безпеки підприємства. Було підкреслено, що економічна безпека підприємства забезпечує розгалуження, диверсифікацію та розширення структурних елементів, зв’язків та відносин його ресурсного простору, їхній захист від внутрішніх і зовнішніх загроз, дії яких можуть значно зменшити чи зруйнувати його середовище, уповільнити чи стримувати розвиток підприємства, перетворити його шлях до визначеної стратегічної мети. Обґрунтовано, що основними функціональними компонентами економічної безпеки є: фінансові, людські ресурси, технічні та технологічні, політико-правові, інноваційно-інвестиційні, екологічні та інформаційні. Визначено основні особливості визначення функцій управління економічною безпекою підприємства. На основі зваженого аналізу інструментів управління зроблено висновок, що управління економічною безпекою АТП (автотранспортного підприємства) у разі появи інформації сигналізує про небезпеку зниження ефективності підприємства, недосконалості методів планування, корекції, організації виробництва, невідповідності наявним цілям підприємства і вимогам зовнішнього середовища повинні включати таку ефективну підсистему інформаційно-аналітичної служби, яка була б спрямована на підвищення якості та ефективності управління шляхом пріоритетність. Було проведено, що сучасна модель управління якістю для більшості вітчизняних підприємств повинна базуватися на основних принципах, а саме: системний підхід до управління; орієнтація бізнесу на управління «організаційною культурою» як система цінностей персоналу підприємства; науковий підхід до формування та обґрунтування управлінських рішень; динамічність і мінливість використання технології, методів та інструментів управління підприємством; важливість і старанність неможливості ухвалювати управлінські рішення інформації; сприяння активізації інноваційного менеджменту; використання сценарію підходу для розробки конкретних управлінських рішень; орієнтація на стратегічні цілі розвитку підприємства. Запропоновано теоретико-методичний підхід до побудови структурної моделі управління економічною безпекою підприємства, що дозволить виявити чітко функціональні та істотні ланки, забезпечити внутрішню рівновагу в діяльності підприємства і відповідність його місії та стратегічному напряму система її пріоритетних інтересів. Відповідно до запропонованої схеми об’єктом управління (керована система) є саме економічна безпека, яка, у свою чергу, розкладається на сім підсистем різних функціональних складових економічної безпеки підприємства. І при запропонованому підході в системі управління економічною безпекою підсистема економічної безпеки підприємства відіграє роль керуючої (керуючої) підсистеми (координатора), яка передбачає загальне управління ЕБП. Обґрунтовано необхідність подальшого, більш глибокого вивчення впливу таких руйнівних і дестабілізуючих явищ, які можуть спричинити незворотні наслідки та загрожувати функціонуванню організації. Наступним етапом дослідження має бути всебічна оцінка взаємозв’язку таких руйнівних і дестабілізуючих явищ, як загрози, ризики та небезпеки, які можуть спричинити незворотні наслідки і взагалі загрожувати функціонуванню організації.