ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПОДАТКОВИХ АУДИТОРСЬКИХ ФАЙЛІВ - Podik, I. I.; Shtuler, I. Y.; Gerasymchuk, N. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Дослідження здійснено з метою збору даних щодо основних питань впровадження цифрових форм податкових перевірок, зокрема електронного аудиту, фіскальними службами різних країн. Воно охоплює такі напрями: а) вивчення сутності та структури стандартного податкового аудиторського файлa; б) аналіз міжнародного досвіду використання податкових аудиторських файлів; в) розроблення рекомендацій щодо можливості впровадження найбільш ефективних світових напрацювань у національну практику. Стандартний податковий аудиторський файл (SAF-T) — це електронний файл, який містить точні облікові дані, експортовані з вихідної системи обліку. SAF-T 1.0 складається з чотирьох розділів: «Заголовок», «Основні файли», «Журнал бухгалтерських записів» та «Первинні документи». У версії 2.0 до розділу «Основні файли» було додано вісім підрозділів: «Таксономія», «Таблиця UOMT», «Таблиця типів аналізу», «Таблиця типів операцій», «Продукти», «Запаси», «Власники» та «Активи». Досвід упровадження i складові елементи податкових аудиторських файлів провідних Європейських країн свідчать про те, що: a) більшість країн використовують податковий аудиторський файл відповідно до рекомендацій ОСЕР (Португалія, Норвегія, Австрія, Литовська Республіка), але є й такі, які здійснили суттєву його модифікацію (Республіка Сінгапур); б) вживаються різні способи надання даних: від пілотних проектів і добровільного застосування до обов’язкового подання певними категоріями або всіма платниками податків; в) в основному фіскальні органи застосовують поетапне впровадження податкових аудиторських файлів у практику (Австрія, Литва, Норвегія тощо). Установлено, що перш ніж запровадити SAF-T у національні практики, варто врахувати, що стандартний підхід не може бути ні практичним, ні бажаним, оскільки кожна податкова система має різні умови, законодавчу базу, адміністративне середовище та податкову культуру.