МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ІНТЕГРАЛЬНОЇ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ МАШИНОБУДУВАННЯ - Stashchuk, O. V.; Perevozniuk, V. V.; Borysiuk, O. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розроблено методичний підхід до інтегральної оцінки стану фінансової безпеки акціонерних товариств машинобудування на основі визначення запасу міцності окремих індикаторів, обраних для дослідження, з метою спрощення аналізу та якнайповнішого висвітлення особливостей фінансово-господарської діяльності згаданих суб’єктів господарювання, їхньої організаційно-правової форми та життєвого циклу продукції. Розрахунок інтегрального значення фінансової безпеки запропоновано здійснювати сумуванням величин запасу міцностей за кожним проміжним показником з урахуванням його вагомості для цієї оцінки, що сприятиме згладжуванню лінії тренду інтегрального показника в динаміці та підвищенню достовірності аналізу. Формування методології інтегральної оцінки фінансової безпеки акціонерних товариств машинобудівної галузі здійснено з використанням прогресивних методів фінансово-економічного аналізу та модерних підходів до організації наукових досліджень, а також з чітким дотриманням певних етапів аналізування. Введено поняття запасу міцності, що є відносною величиною, котра відображає фактичний стан фінансової безпеки підприємства за певною характеристикою та розраховується по-різному залежно від нормативного значення аналізованого індикатора. Запропоновано встановлювати порогові величини запасу міцності індикаторів фінансової безпеки з урахуванням можливого їх збільшення до певної межі, визначеної експертним шляхом або за принципом вибору найбільшого фактичного значення певного індикатора. Введено показники вагомості, котрі дозволяють скорегувати значення інтегрального показника залежно від техніко-технологічних особливостей виробництва та реалізації продукції машинобудування. Обґрунтований підхід дозволяє провести оцінку фінансової безпеки в цілком новому форматі та порівняти потенціал економічного розвитку різних за розмірами, капіталом, видами діяльності акціонерних товариств машинобудівного комплексу.