ФАКТОРИ РАХУНКУ ПОТОЧНИХ ОПЕРАЦІЙ І ДОХІД В УКРАЇНІ - Shevchuk, V. O.; Synchak, V.; Zaverbnyj, A. S.; Baranetska, O. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Використовуючи квартальні дані за період 2000—2017 рр., за допомогою SVAR-моделі здійснено оцінку впливу фіскальної і монетарної політики на реальний обмінний курс, рахунок поточних операцій і ВВП України. Виявлено позитивні риси профіциту бюджету як фактору покращення сальдо рахунку поточних операцій і циклічного росту ВВП, що свідчить про значення фіскальної дисципліни як засобу стабілізаційної політики. З іншого боку, грошовий «навіс» (відхилення грошового агрегату М2 від рівноважного тренду) також покращує сальдо поточних операцій, проте у цьому випадку виникає спад виробництва з часовим лагом від 4 до 5 кварталів. Таким же чином впливає зниження реального обміну курсу порівняно з рівноважним трендом: спад виробництва спостерігається одночасно з покращенням сальдо рахунку поточних операцій. Вказані ефекти грошового «навісу» та реального обміну курсу можна пояснити зменшенням інвестицій у секторі товарів внутрішньої торгівлі внаслідок збільшення експорту, як це передбачає модель «залежної» економіки. Оскільки як відповідь на пожвавлення ВВП спостерігається збільшення грошової пропозиції, це спростовує критичні зауваження відносно «штучного» обмеження грошей в економіці України. Отримані результати підтверджують так зване «правило 45», що передбачає прямий зв’язок між ВВП і сальдо рахунку поточних операцій, хоча й із істотним часовим лагом. У довгостроковій перспективі покращення рахунку поточних операцій стимулює ВВП, у той час як простежується зменшення доходу в короткостроковому періоді. Залежності сальдо бюджету від грошової пропозиції не виявлено, проте існує зворотний зв’язок між збільшення бюджетного дефіциту і грошовою пропозицією.