РОЗВИТОК СПЕЦІАЛЬНИХ ПРИНЦИПІВ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Cherep, A. V.; Cherep, O. H.; Andriukaitienė, R.; Korinnyi, S. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Установлено, що існує безліч підходів до виділення основних принципів інноваційної діяльності, але більшість з них є загальними, використовуються для розвитку підприємства в цілому і тому не обґрунтовано, не конкретизовано набір принципів необхідних для формування економічного механізму інноваційної діяльності (ЕМІД), тобто тих, які б ураховували економічний та інвестиційний аспекти діяльності. Обґрунтовано доцільність розширення і доповнення характеристики і систематизації принципів інноваційної діяльності для побудови організаційно-економічного механізму, що обумовлено відсутністю чіткого розподілу принципів цього механізму, які відіграють важливу роль у процесі формування ЕМІД. Доповнено принципи економічного механізму інноваційної діяльності, які, на відміну від наявних, є основними правилами розробки ЕМ, діяльності суб’єктів господарювання, нормами здійснення та організації ІД, регулювання інноваційного розвитку, поведінки персоналу, способом використання інноваційних технологій, напрямами поліпшення діяльності, розробки системи управління ІД та дозволяють визначити місце і рівень взаємодії ЕМ з господарським механізмом підприємства і були поділені на традиційні і спеціальні принципи, використання яких сприяє ефективному управлінню підрозділами підприємства, нарощуванню інноваційного потенціалу та підвищенню інноваційної активності шляхом злагодженості роботи механізму, взаємодії його складових підсистем, поліпшення ІД, досягнення економічного ефекту за умови оцінки впливу факторів макро-, мезо- та мікросередовища, можливостей і загроз подальшої діяльності. Визначено, що запропонованих принципів слід дотримуватися при формування економічного механізму інноваційної діяльності саме на промислових підприємствах, оскільки вони враховують специфіку їхнього функціонування, рівень інноваційно-інвестиційного потенціалу, можливості щодо проведення ІД і традиційні принципи доречно уточнювати, корегувати, аналізувати на підставі змінності потреб підприємства, напрямів ІД, цілей ЕМ, що обумовлено дією ринкового середовища.