ГРАВІТАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ВНУТРІШНЬОРЕГІОНАЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ ВАЛЮТНИХ АЛЬЯНСІВ - Kuznetsova, A. Ya.; Lyzun, M. V.; Savelyev, Ye. V.; Kuryliak, V. Ye.; Lishchynskyy, I. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розвинуто концепцію регіональної валютної інтеграції, до каркасу якої включено три режими валютного курсу: валютну раду, повну або паралельну доларизацію та валютний союз. Для кожного із них характерні свої особливості розвитку, переваги і недоліки, однак їхньою спільною рисою є безумовна валютно-курсова уніфікація. Введено поняття валютної протоінтеграції, яка включає разом із практикою здійснення регулярних трансакцій з іноземною валютою та обміну інформації щодо монетарних ініціатив також урахування інтересів контрагентів для мінімізації ризиків чи максимізації спільних вигід у сфері валютних відносин. Проведено аналіз ефективності валютної інтеграції для розвитку внутрішньорегіональних торговельних потоків. Дослідження базувалось на використанні методології гравітаційного моделювання торгівлі на основі вибірки із понад 105 тис. спостережень білатеральних торговельних потоків у рамках інтеграційних і протоінтеграційних валютних об’єднань. Гравітаційне моделювання враховувало параметри обсягів білатеральної торгівлі, валового внутрішнього продукту, зваженої відстані між державами і системи фіктивних змінних для врахування впливів членства у валютних об’єднаннях, наявності спільної мови та кордонів між торгуючими державами. Результати гравітаційного моделювання продемонстрували доволі високий рівень статистичної достовірності для Південної Америки, Європи, Південної та Східної Азії (R2 для них становить 0,71; 0,63 та 0,54 відповідно). Установлено, що серед валютних об’єднань найбільш ефективними в аспекті інтенсифікації внутрішньої торгівлі виявились інтеграційні та протоінтеграційні структури Південної Америки, Азії та Європи. В Африці регулярний приріст взаємної торгівлі спостерігався лише в Західно-Африканському економічному і валютному союзі, решта союзів характеризуються зворотною залежністю.