МОДЕЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ ЛЕГКОВИХ АВТОМОБІЛІВ ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Savych, O.; Molchanova, E. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Ціллю статті є побудова моделі розвитку ринку легкових автомбілів, ураховуючи фактори глобального впливу, макроекономічні і маркетингові показники, які дозволяють автомобільним компаніям планувати обсяги продажу, визначати потенційні ринки для оперативної діяльності та ефективного інвестування. Глобальні процеси, а також лімітовані природні ресурси та їхня постійно зростаюча вартість, диджитилізація суспільства, посилення конкуренції та урядових регуляцій,— це все є основними факторами розвитку автомобільної промисловості, які потрібно враховувати у процесі маркетингової діяльності автомобільних виробників. Іншим важливим чинником впливу розвитку ринку є інновації як основний фактор конкурентоспроможності компаній. Тому постає потреба в змінах традиційних підходів до управління маркетинговою діяльністю під впливом глобальних змін в економіці, що є дуже важливим для компаній на автомобільному ринку, направлених на створення високих цінностей для клієнтів і посилення позицій компаній у довготерміновій перспективі. Результати дослідження полягають у визначенні найважливіших факторів впливу на продажі глобального ринку автомобілів. Кількісна модель забезпечує ефективне планування маркетингової діяльності компаній як на глобальному ринку, так і на його регіональних кластерах. Більше того, дослідження допомагає автомобільним виробникам ухвалювати рішення щодо виходу на той або інший регіональний ринок та приймати виважені інвестиційні рішення. Методологія кількісного прогнозу виміру потенційних продаж автомобілів як на глобальному, так і регіональних ринках базується на ретроспективному аналізі як продажів, так і у кількісному вираженні основних факторів впливу на нього. Побудована кількісна модель була перевірена на реальній ретроспективній статистиці продажів, що підтверджує її дієздатність у практичній площині.