УДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ОЦІНЮВАННЯ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ - Khoma, I.; Kostiuk-Pukaliak, O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Присвячено вивченню нових методів аналізування грошових потоків на підприємствах електронної комерції. При їх розробці було досліджено історичні факти, які послужили поштовхом для розвитку методології оцінювання надійності підприємства щодо його інвестиційної привабливості. Досліджено історію фінансової кризи, яка відбулася у США у 2001—2004 роках під назвою «бульбашка доткомів». За наслідками цієї кризи підхід до оцінювання ефективності діяльності підприємства за прибутком повністю дискредитував себе, що спричинило серію банкрутств, відкриття судових справ зі зловживання і шахрайства акціонерними коштами, втрату довіри до IT-галузі в цілому. Після цієї кризи змінився підхід до оцінювання ефективності діяльності підприємств електронної комерції, в основі якого ефективність діяльності підприємства аналізувалася не за прибутком, а за грошовим потоком. У той час до аналізу інвестиційної привабливості підприємств вводиться поняття вільного грошового потоку. Показано значення показника вільного грошового потоку, який став альтернативним при визначенні ефективності діяльності підприємств електронної комерції та традиційних форм збуту. Ураховуючи факт, що криза IT-індустрії була спричинена переоцінкою підприємств цієї галузі, цей показник має особливе значення у визначенні ефективності підприємств, що здійснюють свою діяльність через Інтернет. Ураховуючи умови здійснення господарської діяльності, а саме фінансову систему, в якій здійснюється підприємництво, доцільно показник вільного грошового потоку інтерпретувати відповідно до факторів впливу на діяльність підприємства. У нашому дослідженні для визначення ефективності діяльності підприємств електронної комерції пропонуємо використовувати інтерпретованого показника вільного грошового потоку – чистого вільного грошового потоку, який ураховує інтереси не тільки в постійних капіталовкладеннях для розвитку бізнесу, а й показує здатність підприємства розраховуватися за наданими банківськими позиками та мотивації інвесторів до збільшення капіталовкладень.