БЮДЖЕТНИЙ КОНТРОЛЬ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ ЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА СПОСОБИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Voznyak, H. V.; Yehorycheva, S. B.; Grzebyk, Mariola; Pelekhatyy, A. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
В умовах поглиблення адміністративної та фінансової децентралізації в Україні особливого значення набувають питання ефективного функціонування системи бюджетного контролю на місцевому рівні. Показано, що органи місцевого самоврядування, отримуючи нові повноваження та додаткові ресурси, не завжди вміють раціонально розпорядитися ними, іноді допускаючи нецільове або навіть незаконне їх використання, не займаються пошуком резервів збільшення обсягів місцевих бюджетів. З’ясовано інституційні (організаційні та правові) проблеми функціонування системи бюджетного контролю за коштами місцевих бюджетів. Серед основних визначено: надмірну кількість інститутів, наділених контрольними повноваженнями; відсутність уніфікованої законодавчої бази функціонування органів бюджетного контролю на рівні місцевого самоврядування; невпорядкованість прав і відповідальності органів, уповноважених здійснювати контроль за дотриманням бюджетного законодавства на рівні місцевого самоврядування; низький рівень громадського контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування щодо використання коштів громад. Систематизовано порушення, що мають місце в органах місцевого самоврядування на всіх стадіях бюджетного процесу та проаналізовано їхні кількісні параметри. Виявлено об’єктивні та суб’єктивні фактори, що породжують такі проблеми. Надано рекомендації щодо вдосконалення вітчизняної системи бюджетного контролю на місцевому рівні в частині: створення єдиного органу бюджетного контролю на рівні місцевого самоврядування із законним делегуванням йому контрольних функцій та забезпеченням незалежного статусу від державної влади та ОМС; посилення та законодавчого закріплення контролю та відповідальності голів об’єднаних територіальних громад; запровадження наскрізного моніторингу ухвалених рішень ОТГ на предмет їхньої відповідності чинним законам України; проведення повної інвентаризації земель ОТГ та їхньої нормативної грошової оцінки тощо.