ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ - Dubovik, K. E.; Hornyk, V. G.; Shpachuk, V. V; Kravchenko, S. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Управління фінансами та здійснення фінансового контролю є надзвичайно важливим для кожної держави. Сучасний етап соціально-економічного розвитку України потребує підвищення ролі держави в системі управління економікою, спрямованої на виявлення відхилень від законності, прийнятих стандартів і ефективності управління фінансовими ресурсами. На сучасному етапі в Україні не вирішено проблему створення цілісної системи державного фінансового контролю: мають місце невизначеність правового поля діяльності державних контролюючих органів, дублювання функцій і повноважень, відсутність узгодженої взаємодії та спеціалізації у проведенні перевірок і виконанні покладених повноважень. Стаття присвячена актуальній проблемі пошуку шляхів забезпечення фінансового контролю при формуванні організаційно-правового механізму в цієї сфері. Метою статті є вдосконалення організаційно-правового механізму державного фінансового контролю в Україні. У статті проведено ретроспективний аналіз фінансового контролю за управлінням державними (місцевими) ресурсами та їх використанням, та державний фінансовий контроль, який здійснюють органи Держаудитслужби, уповноважені Кабінетом Міністрів України (урядовий контроль), державний зовнішній фінансовий контроль (аудит), який здійснює Рахункова палата від імені Верховної Ради України (парламентський контроль), та державний внутрішній фінансовий контроль, зокрема внутрішній контроль та внутрішній аудит, який забезпечується відповідно діючого законодавства.