ДОСЛІДЖЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТИТУТІВ УКРАЇНИ - Nieizviestna О. V.; Slobodyanyuk, N. O.; Voloshyna, S. V.; Gudz, Yu. F. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Присвячено дослідженню інвестиційної спроможності небанківських фінансових інститутів України в часи фінансово-економічних криз. Наголошено, що попит на додаткові ресурси особливо посилюється під час технічного переоснащення економіки, що вимагає потужних інвестицій, а це, у свою чергу, продукує необхідність детального вивчення ролі небанківських фінансово-кредитних установ у забезпеченні постійного фінансування секторів економіки, виробничого процесу, економічно активних агентів. Проаналізовано основні індикатори розвитку небанківського фінансового сектору в період із 2006 року до 2016-го, такі як чисельність небанківських фінансових інститутів (страхових компаній, лізингових компаній, фінансових компаній, кредитних спілок та ломбардів), обсяги їхніх операцій, фінансові результати діяльності. Окреслено чинники, які послабили функціональну спроможність небанківських фінансових інститутів щодо трансформації заощаджень в інвестиції. Наведено розрахунки окремих показників і коефіцієнтів розвитку небанківського фінансового сектору України у 2008—2016 рр., які демонструють прояви наявних проблем у діяльності небанківських фінансових інститутів, а саме: коефіцієнт монетизації економіки, співвідношення активів сектору небанківських фінансових установ до ВВП країни, частка акцій та облігацій в активах небанківських фінансових установ, частка депозитів і грошових коштів в активах небанківських фінансових установ, та ін. На основі їхнього аналізу визначено чинники, які стали на заваді процесу розвитку небанківських фінансових інститутів в Україні. Наголошено, що, незважаючи на наявні проблеми, небанківські фінансові інститути мають достатній потенціал розширення інвестиційної діяльності за умов їхньої концентрації та нарощування активів, завдяки особливостям функціонування. Хоч і існує високий рівень конкуренції з боку банківських установ, небанківські фінансові інститути мають значні переваги, адже їхня особливість — кредитування у невеликих обсягах. Саме завдяки цьому вони можуть зміцніти свої конкурентні позиції в майбутньому.