ЗВУЖЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ НА ФОНДОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ ЯК ОДНА З ПРИЧИН ЙОГО ДЕГРАДАЦІЇ - Plastun, O. L.; Makarenko, I. O.; Elnikova, Y. V.; Filatova, H. P.; Zhuravka, O. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Доведено, що одним із причинно-наслідкових механізмів деградації фондового ринку (зменшення обсягів біржових торгів, звуження пропозиції фінансових інструментів, падіння індексів фондового ринку, концентрація торгів у межах окремих організаторів) є різке зниження конкуренції на ньому. Встановлено, що особливості звуження конкуренції на фондовому ринку України проявляються на рівні емітентів, організаторів торгів, фінансових інструментів, що перебувають в обігу. Отримані результати аналізу цих особливостей повністю підтвердили висунуту гіпотезу — деградація ринку супроводжується різким падінням рівня конкуренції на ньому. Формування конкурентного середовища є першочерговим завданням і запорукою подальшого розвитку фондового ринку України як джерела забезпечення економіки фінансовими ресурсами. У зв’язку з цим розроблено низку пріоритетних для регуляторів заходів, спрямованих на підвищення рівня конкуренції фондового ринку, забезпечення чесного, прозорого та ефективного його функціонування в Україні. Заходи, зокрема, включають скасування дискримінаційних умов доступу учасників фондового ринку різних рівнів і сегментів, координація дій державних регуляторів щодо забезпечення конкурентного середовища на ринку та протидії маніпуляціям з боку учасників, просування доброчесної практики ведення операцій на фондовому ринку, подальша імплементація МСФЗ як основа розкриття зіставної інформації учасниками ринку, підвищення рівня кваліфікації та освіти учасників ринку, посилення фінансової грамотності населення і залучення його до поповнення рядів обізнаних інвесторів, розширення лінійки доступних і проведення торгів інвестиційно привабливих та ліквідних фінансових інструментів за рахунок похідних інструментів, інфраструктурних облігацій підприємств, посилення контролю за дотриманням критеріїв лістингу, тарифної політики та справедливого ціноутворення на організаторах торгів, моніторингу недобросовісних дій учасників торгів і посилення відповідальності за них.