ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ I ФІНАНСУВАННЯ РИНКУ ВИНОГРАДАРСТВА УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Serdyuk, O. V.; Samsonova, Ya. A.; Kolisnykova, H. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
В умовах глобалізації ринку вина і вступу України до Світової організації торгівлі, Європейського Союзу та Міжнародної організації винограду і вина, актуальності набуло дослідження механізмів державного регулювання і фінансування виноградарсько-виноробної галузі та шляхів диверсифікації відповідної діяльності з метою забезпечення її сталого розвитку та зайняття конкурентоздатного становища вітчизняної виноградної продукції на світовому ринку. Проведено комплексний аналіз сучасного стану нормативно-правового забезпечення виноградарства і виноробства України, особливостей організаційно-правового статусу суб’єктів виробництва виноградної продукції та їхньої державної підтримки для визначення шляхів фінансування галузі виноградарства і підвищення інвестиційної привабливості. Визначено, що однією із важливих умов подальшого розвитку виноградарства й виноробства є удосконалення виробничо-господарських зв’язків виробництва виноградної продукції в господарствах різних форм власності на основі їхньої інтеграції та кооперації, у результаті яких стає можливим раціональне використання обмежених фінансових ресурсів виноградарських господарства, підвищення ефективності та продуктивності праці, забезпечення стабільності виробництва і розширення шляхів інвестування. Також в умовах економічної нестабільності та інвестиційної непривабливості галузі виноградарства, ураховуючи її специфіку, дуже велику роль відіграє стабільна та ефективна державна підтримка, яка повинна бути рівномірно спрямована як на створення нових насаджень, так і на забезпечення стабільності процесу виробництва та реалізації виноградної продукції.