АСИМЕТРІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ - Yatsenko О. М.; Yatsenko, O. V.; Nitsenko, V. S.; Butova, D. V.; Reva, O. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Визначено, що проблема продовольчої безпеки залишається доволі актуальною у XXI столітті внаслідок динамізації глобальних і торговельно-інтеграційних процесів, зумовлюючи виникнення протиріч і асиметрій економічного розвитку. Ці процеси мають досить неоднозначний характер, адже здійснюють різний вплив на країни залежно від рівня їхнього економічного розвитку. Такі дисбаланси призвели до виникнення асиметрій розвитку світового ринку агропродовольчої продукції. Означено, що асиметрії на аграрному ринку є яскравим проявом дисбалансів у світовій економіці, які виникли внаслідок відмінностей у рівнях економічного розвитку і потенціалу окремих регіонів і країн. Метою роботи є розкриття ключових характерних ознак і проявів асиметричного розвитку світового ринку агропродовольчої продукції та обґрунтування механізмів досягнення рівноваги. Завдання наукового дослідження — обґрунтування впливу асиметрій на світову економічну систему, визначення їхньої ролі у процесі розвитку світового агропродовольчого ринку, їхня характеристика, вивчення структури глобального ринку. Для досягнення мети і розв’язання завдань були використані такі методи наукового дослідження: системно-структурний аналіз економічних процесів та явищ, метод кількісного та якісного порівнянь, табличний метод розрахунку ступеня впливу. Також проведено огляд наукової літератури; проаналізовано статистичні звіти і програми розвитку глобальних міжнародних інституцій; визначено підходи до нівелювання негативного впливу асиметрій розвитку аграрного ринку. Наукова новизна одержаних результатів полягає в дослідженні світової агропродовольчої системи, виявленні та структуризації основних асиметрій розвитку, детермінант їхнього поглиблення, обґрунтуванні напрямів їх подолання. Обґрунтовано, що серед основних механізмів подолання асиметричності розвитку агропродовольчого ринку найбільш ефективною є діяльність міжнародних організацій шляхом розроблення і реалізації локальних і глобальних проектів і програм. Для подолання загроз і ризиків, які виникають унаслідок асиметричності розвитку агропродовольчих ринків, доцільним є створення міжнародних ініціатив підтримки галузей сільського господарства, аграрних підприємств різних організаційно-правових форм. Ефективним механізмом нівелювання негативного впливу асиметрій є зменшення нерівності в економічному розвитку окремих регіонів і країн за допомогою реалізації програм їхнього розвитку.