ДЕТЕРМІНАНТИ ІННОВАЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ В КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Gernego, Yu. O.; Dyba, O. M.; Petrenko, L. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Зміна вектора розвитку національної економіки на інноваційний зумовила трансформацію моделей соціального та економічного зростання. Це вимагає диференціації детермінант, які є конкурентоспроможною сферою для подальшого соціально-економічного зростання в умовах глобалізації. Стаття репрезентує емпіричні дослідження внутрішніх і зовнішніх детермінантів інноваційної діяльності та соціально-економічного зростання. Низка попередніх досліджень була зосереджена на характеристиках і сутності інноваційної діяльності та соціально-економічного зростання. Проте для наявних праць характерна низка досить вагомих обмежень, що пов’язано із недостатнім урахуванням деяких важливих детермінант для інноваційної діяльності та подальшого соціально-економічного зростання. Незважаючи на численні дослідження та наявні досягнення щодо сутності та сутності інноваційної діяльності в контексті соціально-економічного зростання, ще існує багато різних питань, що стосуються їхніх детермінант. Наведене дослідження покликане обґрунтувати детермінанти інноваційної активності в контексті соціально-економічного зростання та відрізняється за своїми концептуальними характеристиками від наявних теорій. У процесі аналізу визначено широкий спектр підходів до диференціації як інноваційної діяльності, так і соціально-економічного зростання. По-перше, здійснено емпіричні дослідження чинників, які впливають на інноваційну діяльність. По-друге, стаття презентує низку практичних підходів, які створюють можливість розгляду і поєднання ознак інноваційної діяльності та соціально-економічного зростання. По-третє, у дослідженні розвинуто емпіричні моделі, які враховують тенденції інноваційної діяльності та соціально-економічного зростання в Україні. Таким чином, наведено емпіричні моделі, які розробляються відповідно до відповідних тенденцій у національній економіці.