РОБОТИЗАЦІЯ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ: ЕКОНОМІЧНІ І СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПРАВОВІ ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Kostyuchenko, O. E.; Kolesnik, T. V.; Bilous, Z. V.; Tavolzhanskyi О. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Обґрунтовується, що зменшення, за рахунок роботизації виробничого процесу кількості робочих місць, повинно націлити держави на необхідність перегляду системи оподаткування та зміни підходів до фінансування безплатного доступу громадян до суспільних благ. Роботизація і автоматизація виробничого процесу має оподатковуватися, а відповідні фонди коштів повинні спрямовуватися на соціальне забезпечення громадян. Ці кошти повинні спрямовуватися відповідно до новоухвалених законів на професійний, духовний, культурний і фізичний розвиток особистості через створення системи безплатного доступу до суспільних благ. Роботизація та автоматизація виробничого процесу повинні бути націлені на полегшення і поліпшення життя і здоров’я працівників, зокрема через зменшення робочих місць у небезпечних, шкідливих і важких умовах праці, для цього необхідно внести відповідні зміни до трудового законодавства. Вільний від роботи час, який з’являється за рахунок збільшення роботизації та автоматизації виробничого процесу, повинен спрямовуватися на навчання працівників, що також повинно отримати своє нормативне закріплення.