ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ РЕГІОНУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Revko, A. M.; Verbytska, A. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Неурядові організації мають потенціал для задоволення соціальних потреб та виконання важливих громадських завдань. Неурядові організації здійснюють значний вплив на суспільне життя в Польщі, реалізовуючи заходи, що забезпечують розвиток соціальної інфраструктури регіонів. Співпраця урядового i неурядового секторів у Польщі має різні форми. Деякі з них можуть бути адаптовані до умов української децентралізації. У зв’язку з цим актуальним убачається вивчення польського досвіду щодо пошуку фінансових інструментів розвитку соціальної інфраструктури регіону в умовах децентралізації України. Оскільки освіта є одним із найпотужніших інструментів розвитку соціальної інфраструктури та сталого економічного зростання, проаналізовано освітні проекти в контексті фінансової співпраці між владою і неурядовим сектором. Метою статті є порівняння основних форм фінансового співробітництва між місцевими органами влади і неурядовими організаціями як детермінанти розвитку соціальної інфраструктури в Познані (Польща) і Чернігові (Україна). Стаття містить рекомендації, необхідні для підвищення ролі українського неурядового сектору при формуванні громадської політики та реалізації владних повноважень щодо розвитку соціальної інфраструктури. Представлено авторські дослідження статистичних даних у сфері відкритих конкурсних пропозицій для підтримки виконання завдань у місті Познані в галузі науки, вищої освіти, середньої освіти та виховної роботи. Результати дослідження сприятимуть розвиткові фінансових інструментів розвитку соціальної інфраструктури регіону в умовах децентралізації в Україні на основі польського досвіду співпраці владою і неурядовими організаціями шляхом упровадження освітніх проектів у рамках запровадження підходу відкритих конкурсних пропозицій. Практична цінність дослідження полягає у використанні його результатів для навчальної, наукової та практичної діяльності у сфері впровадження громадського бюджету.