ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТУВАННЯ В ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ В УКРАЇНІ - Romanova, A. S.; Kovalchuk, V. B.; Savenko, V. V.; Yevkhutych, I. M.; Podra, O. P. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
У період становлення інноваційно-інформаційної моделі економічного розвитку України актуальною проблемою є формування нової інституційної бази, що забезпечує сприятливі умови для збереження та нагромадження вітчизняного людського капіталу. Оскільки саме держава забезпечує відтворення і розвиток людського капіталу на основі інституційної бази. Формальні законодавчі акти і неформальні норми впливають на діяльність освітніх, наукових, медичних, культурних та інших організацій, які відіграють значну роль у формуванні та нагромадженні людського капіталу. Водночас державна політика щодо формування людського капіталу повинна забезпечувати соціальний розвиток на основі реформування пенсійної системи, освіти та охорони здоров’я, ринку праці; модернізації економіки та суспільства, зокрема, дерегуляції економіки, зростання соціальної мобільності, розвитку банківської системи та фінансових установ, таких як венчурні, пенсійні, накопичувальні та інвестиційні фонди, фондового ринку та ринку страхових послуг, як інститутів інвестиційних ресурсів для розвитку людського капіталу. Аналіз законодавчої бази показав, що не всі положення, закріплені в законах України, реалізуються, що призводить до зниження ефективності інституційної системи та гальмує формування системи людського капіталу інформаційного суспільства. Для подолання цих недоліків і забезпечення формування людського капіталу на інвестиційній основі необхідно створити ефективну систему розподілу державних коштів у системі розвитку та відтворення людського капіталу. Формування системи людського капіталу інформаційного суспільства на інвестиційній основі вимагає стимулювання розвитку інформаційних секторів та науки. Очевидно, що для забезпечення переходу до інформаційного суспільства та розвитку інтелектуального потенціалу людського капіталу законодавцям необхідно розробити регуляторні інструменти для пільгового оподаткування інноваційної діяльності підприємств, зокрема звільнення від оподаткування коштів, спрямованих на підвищення кваліфікації або перепідготовку, а також фінансування наукової діяльності Процес діагностики людського капіталу для основних суб’єктів інвестицій у людський капітал повинен складатися з послідовних етапів, реалізація яких забезпечує повну інформацію про стан і необхідність інвестування в людський капітал основними суб’єктами-інвесторами.