КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ БАНКІВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - Kovalenko, V. V.; Bolgar, T. M.; Yevtushenko, O. A.; Pestovska, Z. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Здійснено порівняльний аналіз основних підходів до вибору конкурентних стратегій банків. Метою роботи є обґрунтування теоретичних і методичних засад конкурентоспроможності банків у сучасних умовах розвитку фінансового ринку. Визначено чинники, які впливають на рівень конкурентоспроможності банків. Їх класифіковано на фактори, що викликані структурними дисбалансами економіки, фактори макроекономічного і мікроекономічного функціонування банків. Конкурентоспроможність банків неможливо розглядати без конкурентоспроможності його продуктів і послуг. Між ним існує тісний взаємозв’язок, вони зумовлюють розвиток один одного. Доведено, що банківська конкуренція відрізняється від класичної конкуренції між товаровиробниками. Ці відмінності полягають у такому: об’єктом банківської конкуренції є не товари, а ресурси, які банк формує для здійснення активних операцій; на ринку банківських послуг банківська установа може виступати в ролі не тільки продавця, а й покупця; реалізація банківських послуг може здійснюватися в межах банку без залучення зовнішніх каналів збуту; ситуація конкурентності виникає не лише між банківськими установами, вона пов’язана також із діяльністю небанківських фінансових установ; діяльність банківських установ суворо регламентується Національним банком України. Сучасні умови функціонування банківського ринку свідчать про доцільність розроблення і впровадження стратегічного управління конкурентоспроможністю банку, розвитку нових методик формування і реалізації конкурентних переваг та стратегій. Стратегії розвитку потрібно формувати з урахуванням невизначеності, вони повинні бути максимально гнучкими і передбачати можливість реалізації банківських ризиків. Сучасний стан розвитку банківського бізнесу супроводжується кризовими явищами, які відбуваються як в економічній, так і у фінансовій сферах країни, тому забезпечення конкурентоспроможності банків передусім повинно базуватися на розробці дієвих, переконливих повідомлень для інвесторів, клієнтів та працівників. Основні дії банків, що дають змогу представити їхню конкурентоспроможність, повинні полягати в забезпеченні фінансово стійкого розвитку; захисті наявного власного банківського бізнесу; роботи на перспективу.