КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ В КООПЕРАТИВНОМУ БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ ПОЛЬЩІ - Alinska, Agnieszka; Szelagowska, Anna (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Принципи корпоративного управління в кооперативному банківському секторі відіграють вирішальну роль у доповненні інституційного нагляду та підтримки внутрішнього контролю. У статті розглядаються окремі питання корпоративного управління в кооперативному банківському секторі Польщі. Висвітлено сучасні виклики принципам корпоративного управління в польському кооперативному банківському секторі, пов’язані з зовнішнім та внутрішнім наглядом за банківською діяльністю. Крім того, ця стаття має на меті відповісти на запитання, чи прийняли польські кооперативні банки рекомендацію Польського органу фінансового нагляду щодо корпоративного управління в банківському секторі та в якій мірі внутрішні правила організації цих польських банків були прийняті, як банки впливають на ефективність ринку. Внаслідок цього було висунуто наступну гіпотезу: впровадження принципів корпоративного управління в польських кооперативних банках не сприяло суттєвому підвищенню їх ефективності та не посилило інституційного нагляду та внутрішнього контролю в кооперативних банках. На думку авторів, незважаючи на існування корпоративних принципів управління в усіх польських кооперативних банках, все ще існує проблема ефективності цих установ. Кооперативні банки в Польщі пережили етаппасивності з 2013 року і повідомили про слабкі фінансові результати. Маючи на увазі той фактщо в 2015 році, тобто після 14 років стабільності в секторі, один з найбільших польських кооперативів банків СК-Банк, потрапив до банкрутства, і цю подію ніхто не передбачав. Зроблено висновок, що коли доходить до принципів корпоративного управління, органів управління, регуляторів, а також органів нагляду потрібно вимагати більш ефективної співпраці. Результати в цій роботі підтвердили, що модель кредиту Кооперативний рух, прийнята у Польщі, вимагає виконання декількох основних змін які безпосередньо пов’язані з використанням принципів гарного корпоративного управління. Поточні правила корпоративного управління в польських кооперативних банках призводять до стандартизаціїуправління без будь-яких істотних покращень та розвитку управління.