ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ «ОЧИЩЕННЯ» БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ НА ПОКАЗНИКИ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ УКРАЇНИ - Vovchak, O. D.; Senyshch, P. M.; Melnyk, T. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджено процес ліквідації банків, який набув значного масштабу в банківській системі України, розглянуто позитивні і негативні сторони цього процесу, здійснено аналіз чинного законодавства щодо повернення коштів фізичних осіб Фондом гарантування вкладів фізичних осіб і зосереджено увагу на найбільш проблемних питаннях процедури нарахування i виплати коштів, гарантованих законодавством. Здійснено оцінку інфляційного і девальваційного впливу на основні показники діяльності банківської системи, що дало змогу уникнути спотворення реальних статистичних даних та зробити більш точний аналіз функціонування банківської системи без впливу сторонніх чинників. На основі статистичних даних НБУ і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб здійснено аналіз результатів проведення масштабного «очищення» вітчизняної банківської системи з метою виявлення наслідків такого процесу на показники діяльності банківського сектору України. З’ясовано, що зменшення кількості діючих банків зумовило вагоме зменшення активів банківської системи і ресурсної бази банків, законодавством гарантовано повернення коштів фізичних осіб, а кошти юридичних осіб та банків, які були вкладені в ліквідовані банки, повертаються в порядку черговості задоволення вимог до банку в разі достатності коштів. Розглянуто питання відсутності статистичної інформації про обсяги повернутих коштів юридичних осіб і банки, які були вкладені в ліквідовані банки, що унеможливлює зробити більш повний аналіз впливу ліквідації банків на показники діяльності банківської системи України. Загалом, процес «очищення» банківської системи оцінено як негативний вплив на розвиток вітчизняного банківського сектору, що призвело до падіння його платоспроможності, зокрема, й шляхом «заморожування» коштів інших банків у банках, які перебувають у стані ліквідації, що породжувало «ефект доміно» у банківській системі.