ДОКАЗУВАННЯ ПОДІЇ ШАХРАЙСТВА З ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ У БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ - Pohoretskyi, Mykola; Serhieieva, Diana; Toporetska, Zoriana (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Шахрайство з фінансовими ресурсами у банківському секторі є досить суспільно небезпечним злочином, оскільки завдає значної шкоди окремому банку, всій банківській системі держави, та, в цілому, впливає на стабільність державної економіки. Статистичні дані України свідчать про невисоку ефективність розкриття таких злочинів. Проведене авторами опитування працівників банків, позичальників та слідчих свідчить про високу латентність цих злочинів, оскільки в багатьох випадках вони вчиняються організованими злочинними угрупуваннями, до складу яких нерідко входять службові особи фінансових установ, а в окремих випадках й працівники правоохоронних та інших контролюючих органів. Зважаючи на суспільну небезпечність та поширеність цього злочину, його своєчасне виявлення, розслідування та розкриття є одним із пріоритетних напрямів діяльності слідчих. Метою цієї статті є на підставі результатів аналізу чинного законодавства, матеріалів практики та наукових джерел за темою дослідження виявити проблемні питання доказування події шахрайства з фінансовими ресурсами у банківському секторі та запропонувати шляхи їх вирішення. У науковому дослідженні застосовувалися загальнонаукові і спеціальні методи дослідження (системно-структурний, формально-логічний (догматичний), компаративістський, соціологічний, статистичний). Подія кримінального правопорушення є центральним елементом предмету доказування. У доказуванні події шахрайства з фінансовими ресурсами важливими елементами є об’єкт та предмет злочинного посягання, спосіб вчинення злочину та обстановка його вчинення, у статті автори аналізують кожен з цих елементів. В результаті проведеного дослідження автори пропонують перелік з двадцяти обставин (питань), які підлягають встановленню під час розслідування за для доказування цього злочину.