СТАН ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ УКРАЇНИ ТА ВПЛИВ ЕКОНОМІЧНИХ РЕФОРМ НА ФОРМУВАННЯ АНТИКРИЗОВИХ ЗАХОДІВ - Mihus, I. P.; Haman, P. I.; Andriyenko, M. V.; Koval, Y. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Інтеграція у світовий фінансовий простір вимагає вдосконалення системи законодавчого регулювання банківської діяльності. Проте сучасні реалії ринку (інтернаціоналізація, трансформація глобального банківського сектору, розширення меж діяльності, активізація інвестиційної діяльності, лібералізація руху іноземного капіталу, диверсифікація лідерських позицій банківської діяльності, концентрація міжнародного банківського капіталу) ставлять перед банківськими установами вимоги щодо стійкості, конкурентоспроможності, спроможності інтегруватись у світовий простір. В Україні деякі питання державне антикризового управління відображено в низці нормативно-правових актів, зокрема регламентовано проблеми реформування стратегічного планування і прогнозування, фінансової політики планування у бюджетному процесі. Але нормативно-правова база щодо антикризового управління з’явилась порівняно недавно і не мала практичного підґрунтя. Визначено риси, що характеризуються фінансові кризи 2008—2010 і 2014—2018 рр. у банківському секторі України, у т. ч.: довгостроковість, низька якість активів, зменшення кредитування, заходи прямого впливу держави, зменшення кількості платоспроможних банків, рівень охоплення. Установлено причини, які викликали негативні наслідки діяльності банківських установ України: загострення кризи реальної економіки; недосконалість грошово-кредитної політики Національного банку України щодо банківських установ, зокрема їх ліквідації; внутрішньобанківські чинники, відсутність виробленої стратегії і тактики роботи банків в умовах фінансово-економічної кризи. Систематизовано антикризові заходи Національного банку України, які дозволили банківським установам стабілізувати свій фінансовий стан, а саме: стабілізація гривні; зниження облікової ставки; зниження ставки рефінансування банків; відновлення довіри до фінансових інституцій; відміна мораторію на зняття депозитів фінансово-кредитними установами з метою забезпечення виконання обов’язків перед клієнтами.