ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНА СИСТЕМА БЕЗПЕКИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ - Momot, T. V.; Tumietto, D.; Rodchenko, S. S.; Lelyuk, N. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто основні підходи до розуміння поняття «вартісно-орієнтоване управління». Установлено, що існують різні методики оцінки вартості банківських установ, зокрема витратний, дохідний і порівняльний. Окреслено основні переваги і недоліки вартісно-орієнтованого управління. Проведено аналіз грошових потоків трьох системних українських банків — ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», АТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Державний Ощадний банк України». На основі проведеного аналізу розраховано вартість досліджуваних банків. Установлено, що основними чинниками, які впливають на вартість банківських установ, є адекватність регулятивного капіталу, рентабельність капіталу, рентабельність активів, рівень процентної маржі, ліквідність, рівень проблемних кредитів, коефіцієнт достатності капіталу і фінансовий леверидж. Проведено кореляційний аналіз залежності вартості банку від вказаних чинників. Установлено, що окремі фактори мають мультиколінеарну залежність, що унеможливлює їх використання при побудові регресійної моделі. Серед вказаних чинників виокремлено фактори, що мають найбільший вплив на вартість банківських установ. Такими чинниками визначено такі: адекватність регулятивного капіталу, рівень проблемних кредитів, коефіцієнт достатності капіталу. Побудовано регресійну модель залежності відношення вартості банку до балансового капіталу від визначених факторів. Отримане в результаті проведеного аналізу рівняння регресії свідчить про те, що відношення вартості банку до балансового капіталу ПАТ «Державний Ощадний банк України» у період 2013—2017 рр. прямо залежить від коефіцієнта достатності капіталу та обернено залежить від адекватності регулятивного капіталу і рівня проблемних кредитів. Установлено, що при визначенні стратегії зростання вартості банку доцільно розробити заходи, спрямовані на управління достатністю капіталу та зниження рівня проблемних кредитів.