ОЦІНКА ВПЛИВУ ФАКТОРУ КОНЦЕНТРАЦІЇ КАПІТАЛУ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В СУЧАСНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ УМОВАХ - Morozova, N. L.; Pasechnik, I. V.; Malafeyev, T. R.; Galushko, Y. P.; Goikhman, M. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Запропоновано методологічні аспекти оцінки ефективності банківської системи в напрямі впливу фактору концентрації капіталу в сучасних трансформаційних умовах. Дослiджено капiтальну ефективнiсть як залежнiсть сукупного доходу банкiв України вiд обсягiв власного капiталу і зобов’язань на основі побудови моделей нелiнiйної регресiї Кобба — Дугласа для даних за банками України за вiсiм рокiв, які класифіковано на чотири групи за розмiром регулятивного капiталу i активiв. Розраховано мiру неефективностi банку на основi реальних даних та еталонних значень для кожного з факторiв як вiдстань в евклiдовому просторi до межi ефективностi групами. Визначено прогнозні характеристики ефективностi дiяльностi банкiв за групами з використанням методів експоненцiйного згладжування і моделей із переключеннями. Вiдповiдно до результатiв прогнозу оцiнок капiтальної ефективностi за моделлю кусково-лiнiйної регресiї передбачено загальне падiння капiтальної ефективностi банкiвської системи в цілому за групами. Для оцінки загальної ефективності банкiв побудовано матрицю «продуктивність — результативність». Отримані оцінки підтверджують нерівномірність розподiлу банкiв за квадрантами, абсолютна бiльшiсть з яких сконцентрована у квадрантi з критичним рiвнем ефективностi. Реалiзацiя пропонованого інструментарію на основі моделей оцiнки продуктивностi та результативностi дiяльностi банкiв дозволяє визначити банки, якi потребують кардинальної змiни стратегiї, перегляду процесу використання ресурсiв з цiллю зменшення залежностi прибутковостi банкiв вiд негативних впливiв зовнiшнього середовища.