УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ - Fedyshyn, M. F.; Abramova, A. S.; Zhavoronok, A. V.; Marych, M. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Процес адаптації комерційних банків до мінливих макро- та мікро-умов є особливо важливим у контексті кризових явищ економічного та банківського секторів, що, у свою чергу, впливає на якість та, відповідно, конкурентоспроможність банківських послуг. Підвищення конкурентоспроможності банківських послуг українських банків та забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної банківської системи є передумовою забезпечення сталого економічного зростання. З огляду на це, автори поновили питання оцінки конкурентоспроможності банківських послуг, що пропонуються на ринку, за допомогою методів економіко-математичного моделювання. При оцінці конкурентоспроможності банківських послуг використовуються методи аналізу і синтезу, економіко-статистичний, метод порівняння, математичний, групування і моделювання, табличний і графічний. Використано також модифікацію методу Сааті як методу аналізу ієрархії з точки зору заміни оцінок Сааті в матриці попарних порівнянь на основі числових співвідношень відповідних характеристик факторів моделі. Таким чином, проранжовано конкурентоспроможність банківської послуги «Кредит» ВАТ «Ощадбанк», ПАТ КБ «Приватбанк», ВАТ «Райффайзен Банк Аваль», ВАТ «Кредобанк», АТ «Альфабанк» та ПАТ КБ «Таскомбанк» на основі своєї економічної та споживчі властивості. Підхід, запропонований авторами для оцінки конкурентоспроможності банківської справи і банківських послуг, дозволяє позиціонувати послуги конкурентного банку на фінансовому ринку. Для кожного комерційного банку можна визначити позицію та встановити конкурентні переваги банківських послуг у порівнянні з аналогічними послугами інших комерційних банків. Використання запропонованої моделі дає можливість оцінити конкурентоспроможність банківської установи з точки зору конкурентоспроможності банківських послуг і повинна стати повноцінним і інформативним інформаційним інструментом управління конкурентними перевагами вітчизняних комерційних банків.