ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВ КУРОРТНО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ СФЕРИ - Humeniuk, V. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Присвячено дослідженню економічних передумов та аналізу ключових чинників фінансової безпеки підприємств курортно-рекреаційної сфери. Проведено ідентифікацію проблем нестабільного розвитку ринку курортно-рекреаційних послуг у взаємозв’язку з проблемами фінансової безпеки підприємництва, зумовленої внутрішніми та зовнішніми факторами дестабілізації фінансово-економічної ситуації в Україні. Розроблено методичні підходи діагностування фінансової безпеки підприємств курортно-рекреаційної сфери, використання яких дозволяє проводити моніторинг ефективності державного регулювання курортно-рекреаційної сфери, розробляти та реалізовувати стабілізаційні заходи державної політики на ринку курортно-рекреаційних послуг.Проаналізовано особливості приватизаційних процесів в Україні та їх вплив на економічну самодостатність та фінансову безпеку підприємств курортно-рекреаційній сфері. Розглянуто концептуальні підходи до оцінки фінансової безпеки іноземних інвестицій у розвиток українських курортів та формування корпоративних структур за участю іноземного капіталу. Діагностика фінансової безпеки бізнесу є важливим елементом системи державного та регіонального управління туризмом і рекреацією. Виявлено проблемні аспекти фінансового стану підприємств курортно-рекреаційної сфери, які диференційовані за двома різноспрямованими векторами. З одного боку, інноваційна та інвестиційна діяльність є важливою для побудови успішного фінансового розвитку курортно-рекреаційної сфери та гарантує фінансову стабільність підприємств. З іншого – відсутність системних заходів фундаментальної модернізації матеріально-технічної бази виробництва а також існуючі ринкові тенденції невідповідності курортного відпочинку, що викликає затяжні збитки і визначає низький рівень фінансової безпеки підприємств курортно-рекреаційної сфери.