КОМПЛЕКСНІ БІЗНЕС-РІШЕННЯ З ОЦІНКИ ТА УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ У РИТЕЙЛІ - Grosul, V. A.; Mkrtchan, T. M.; Zubkov, S. O.; Karapetyan, N. N. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Підприємства рітейлу значною мірою схильні до ризику господарської діяльності в силу галузевої специфіки, яка вимагає від них зосередження уваги на всебічному вивченні проблеми ризику. Мета статті полягає в дослідженні операційно-фінансового левериджу з точки зору використання його можливостей для управління ризиками підприємства рітейлу. Завдання, на вирішення якого спрямовано дослідження даної статті полягає у вдосконаленні методичного інструментарію комплексної оцінки та управління ризиком в господарському циклі підприємств рітейлу в процесі конверсії активів. Дослідження умов формування операційного і фінансового левериджів в підприємствах рітейлу показало, що розрахунок аналітичних показників для їх оцінки має методичні особливості, обумовлені складом та характером використовуваних матеріальних і фінансових ресурсів, а також формуванням результативних показників господарської діяльності. У процесі досліджень була підтверджена гіпотеза можливості комплексної оцінки й управління ризиком підприємств рітейлу на основі аналізу варіабельності прибутку та впливу на процес його генерування ризиків, пов’язаних з ефективністю використання активів і капіталу підприємства шляхом розрахунку сполученого ефекту операційно-фінансового левериджу. Для обґрунтованого прийняття ефективних бізнес-рішень і забезпечення комплексності оцінки та управління ризиком в ритейлі запропонований науково-методичний підхід, який передбачає розрахунок сукупного ефекту операційного та фінансового левериджу, а також його складових, адаптований до специфіки рітейлу. Дослідження сукупного операційно-фінансового ризику з використанням запропонованого науково-методичного підходу підтвердило його ефективність і правильність висунутої гіпотези щодо необхідності відображення в аналітичних розрахунках використання в торгово-технологічному процесі підприємств рітейлу об’єктів оперативної оренди та вартості кредиторської заборгованості товарного характеру.