ВПЛИВ ПРИНЦИПІВ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА НА ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Dmytryk, O. O.; Kotenko, A. M.; Smychok, Y. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Зміни у податково-правовому регулюванні мають забезпечувати як збалансування бюджетів за рахунок податків, так і встановлення справедливих умов для ведення бізнесу, враховувати потреби економічного розвитку. Піднесення економіки вимагає визначення єдиних, зрозумілих, сталих правил оподаткування і недопущення встановлення будь-яких дискримінаційних умов оподаткування. Кожна держава встановлює принципи, що повинні бути втілені в кожній нормі податкового законодавства. Принципи є визначальною категорією для індикатора «оподаткування», що є невід’ємним елементом рейтингу Doing Business. Тож вплив принципів податкового законодавства на ведення бізнесу в Україні є очевидним. Дослідження впливу принципів податкового законодавства на прикладі принципів стабільності та недопущення дискримінації має практичне значення для суб’єктів господарювання у контексті гарантування якості податкового закону, дотримання прав і інтересів платників податків. Доведено, що податкове законодавство повинно бути якісним, доступним та відповідати принципу верховенства права, надавати змогу платникам податків передбачати наслідки своїх дій у практичній діяльності. На прикладі Законів України № 1797-VIII від 21.12.2016 р. і № 1989-VIII від 23.03.2017 р. показано важливість дотримання приписів податкового законодавства у частині стабільності регулювання податкових відносин, забезпечення рівності платників податків, а також балансу інтересів окремих платників податків та суспільства в цілому. Доведено, що ставлення до платників податків повинно бути єдиним, а усі зміни до встановленого Податковим кодексом України правопорядку повинні бути об’єктивними, розумно обґрунтованим і спрямованими на досягнення їх легітимних цілей. Дискримінаційна та нестабільна система оподаткування призводить до порушень прав і законних інтересів суб’єктів господарювання та значних економічних втрат, тож є перепоною для належного ведення бізнесу в Україні. Запропоновано закріпити у Податковому кодексі України право платників податків не застосовувати норми, які суперечать принципам податкового законодавства, а також встановити невичерпний перелік дискримінаційних ознак, поширити дію принципу стабільності на всі без виключення норми Податкового кодексу України.