УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК: ОСОБЛИВОСТІ ТА ПРИНЦИПИ - Zadoroznuy Z.-М. V.; Averkyn, Ya. F. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розкрито сутність та особливості управлінського обліку. Доведено, що цей облік є самостійним видом бухгалтерського обліку підприємства, який забезпечує інформаційну підтримку системи управління суб’єктів господарювання. Представлено авторське визначення управлінського обліку. Управлінський облік з позиції авторів є інтегрованою системою збору, обробки та передачі інформації внутрішнім користувачам щодо доходів і витрат підприємств з метою забезпечення ефективного управління собівартістю та отримання позитивного фінансового результату. На підставі проведеного дослідження щодо виокремлення підходів до управлінського обліку зроблено висновок про те, що найбільш поширеними його основними ознаками є облік витрат і доходів, взаємозв’язок із статистичним і бухгалтерським обліком, облік та управління собівартістю, систематизація й аналіз даних. Узагальнено підходи до формування принципів управлінського обліку. Наведено авторське визначення принципу обліку. Здійснено аналіз принципів цього обліку, які наводять вітчизняні та зарубіжні науковці. Особливу увагу приділено чотирьом міжнародним принципам управлінського обліку (комунікація — основний компонент успіху, використання релевантної інформації; аналіз впливу різних чинників на вартість компанії, управління, засноване на довірі), запропонованими двома найбільшими організаціями у сфері обліку та управління, CIMA і AICPA. Узагальнено спеціальні принципи управлінського обліку, а також обґрунтовано доцільність доповнення їх новими, а саме — принципом прогностичності та моделювання, принципом стійкості, принципом безпеки і принципом етичності.