СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Bondarenko, O. S.; Prus, N. V.; Нranovskaya I. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджено процес фінансування закладів охорони здоров’я, який набув значного масштабу у сфері охорони здоров’я України, визначено позитивні і негативні аспекти цього процесу, здійснено аналіз чинного законодавства щодо механізму регулювання фінансового забезпечення і зосереджено увагу на найбільш проблемних питаннях процедури фінансування первинної (медико-санітарної), вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Доведено актуальність питань управління фінансовими ресурсами закладів охорони здоров’я в умовах реалізації медичної реформи в Україні. Проаналізовано структуру надходжень до закладів охорони здоров’я за джерелами фінансування та розкрито особливості реалізації сучасної моделі їх фінансування. Установлено необхідність перегляду характеру фінансових відносин і формування нових вимог до управління фінансовими ресурсами у сфері фінансування закладів охорони здоров’я України. Обґрунтовано характерні риси фінансових ресурсів у закладах охорони здоров’я і запропоновано їх визначення. Розкрито роль фінансових потоків у формуванні поточних і майбутніх доходів і витрат закладів охорони здоров’я, доведено необхідність упровадження нових методів управління фінансами. Сформовано класифікацію фінансових ресурсів і фінансових потоків у закладах охорони здоров’я. Запропоновано сучасний підхід до управління фінансовими ресурсами в закладах охорони здоров’я на основі розкриття параметрів фінансових потоків та ідеї упорядкованості за різними видами медичних послуг. Визначено, що оптимальність сформованої моделі управління фінансовими ресурсами можлива за умови оцінки параметрів фінансових потоків у відповідний часовий відрізок у розрізі видів медичних послуг. Установлено, що стан і перспективи розвитку закладів охорони здоров’я визначаються спроможністю ефективно функціонувати в умовах управлінської та фінансової автономії з урахуванням вимог інституційного суспільства.