ФІНАНСОВА СКЛАДОВА УПРАВЛІННЯ БІЗНЕСОМ - Valinkevych, N. V.; Orlova, K. Ye. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Присвячено дослідженню особливостей фінансової складової управління бізнесом. Ідентифіковано поняття «бізнес», під яким запропоновано розуміти підприємницьку діяльність економічних суб’єктів, а також систему їхніх ділових відносин із чинниками зовнішнього середовища. Визначено зміст управління бізнесом, його рівні (стратегічний, тактичний, оперативний) та основні компоненти (сфери управління). На основі ретроспективного аналізу основних фінансових показників діяльності вітчизняних підприємств обґрунтовано значення фінансової складової управління бізнесом. Роль фінансового управління бізнесом визначається сукупністю завдань, які він вирішує, передусім пов’язаних із забезпеченням формування потрібних ресурсів. Установлено, що основною метою фінансового управління бізнесом є максимально можливе задоволення корпоративних потреб шляхом забезпечення зростання добробуту власників підприємства. Визначено, що, відповідно до мети, фінансове управління бізнесом вирішує сукупність завдань, пов’язаних із управлінням основними параметрами бізнесу, зокрема, його прибутковістю, фінансовою стійкістю, ризиковістю, вартістю. З’ясовано, що основними напрямами фінансового управління діяльністю бізнес-структури є управління фінансовими ресурсами, фінансовими результатами, фінансовим станом, які в сукупності забезпечують досягнення стратегічних і тактичних цілей бізнесу у фінансовій сфері. Охарактеризовано основні компоненти системи фінансового управління бізнесом, а саме: принципи, які запропоновано доповнити принципами соціальної орієнтованості, адаптивності, еволюційності та історичного розвитку; функції, визначені на основі ключових об’єктів фінансового управління, та інструменти. Запропоновано інструменти фінансового управління систематизувати у дві групи: інструменти фінансового аналізу і, власне, фінансового управління діяльністю бізнесу. Визначено і надано характеристику основним інструментам фінансового управління бізнесом.