ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ РОЯЛТІ В КОНТЕКСТІ ВІТЧИЗНЯНОГО І МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ - Druhov, O. O.; Vagner, I. M.; Rudenko, Z. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Відповідно до вітчизняних і зарубіжних нормативно-правових актів визначено поняття «роялті» як платежі будь-якого виду, які одержують як винагороду за користування або за надання права користування будь-яким авторським правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включно з кінематографічними фільмами, будь-яким патентом, торговою маркою, дизайном або моделлю, планом, таємною формулою або процесом, або за інформацію стосовно промислового, комерційного або наукового досвіду. Розглянуто методику розрахунку роялті за різноманітних варіантів придбання. Виділено найпопулярніші юрисдикції, які використовуються для податкового структурування володіння об’єктами ІВ, оскільки роялті — один із законних і зручних механізмів виведення прибутку великими корпораціями на користь транзитних компаній, зареєстрованих у вигідних податкових юрисдикціях. Проаналізовано ефективні ставки оподаткування роялті в найбільш популярних IP Box режимах і відмічено, що використання нових IP Box може мати особливий сенс лише в разі фактичного здійснення платниками у відповідних юрисдикціях діяльності з розроблення об’єкта ІВ і понесення ними витрат на R&D (наприклад, у разі створення повноцінного офісу, де зосереджується штат співробітників, які розробляють об’єкти ІВ). Здійснено аналіз ставок на оподаткування доходу від роялті для резидентів і нерезидентів у країнах світу. Обґрунтовано, що в Україні спостерігається лояльна політика щодо ставки на оподаткування доходу від роялті. Відмічено, що практика іноземних країн щодо застосування податку на дохід від роялті розвивається в бік зниження ставки процента для резидентів усередині країни. Розглянуто особливості оподаткування роялті в Україні. Так, податком на прибуток в Україні оподатковується той прибуток, який розрахований як різниця між витратами і прибутками підприємства. При цьому фінансовий результат може підлягати коригуванню (збільшенню або зменшенню) фінансового результату до оподаткування (прибуток або збиток) на різниці.