ТОРГОВЕЛЬНА ПОЛІТИКА В ЗАКУПІВЕЛЬНИХ ГРУПАХ У РАМКАХ КОМЕРЦІЙНОГО КРЕДИТУ - Zimon, G.; Ostrowska-Dankiewicz, A.; Dankiewicz, R.; Baranovska, V.; Zelenitsa, I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Питання управління фінансовою ліквідністю є актуальним для майбутнього розвитку будь-якого підприємства. На поліпшення фінансової безпеки малих підприємств позитивний вплив має співпраця в межах закупівельних груп. Визначено, що закупівельна група являє собою специфічну форму об’єднання малого і середнього бізнесу з метою здійснення спільних закупівель. Такі об’єднання успішно функціонують у багатьох країнах світу вже тривалий час, не є винятком і Польща, досвід якої може бути корисним і для України. З’ясовано, що комерційний кредит — це товарна форма кредиту, яку надають продавці для покупців шляхом відстрочення платежу за продані товари, надані послуги. Метою дослідження є аналіз і визначення ролі комерційного кредиту та управління ризиками дебіторської заборгованості в рамках реалізованої торговельної політики в закупівельних групах. Розкрито особливості діяльності та акцентовано увагу на питаннях управління комерційним кредитом на польських підприємствах, які співпрацюють у закупівельних групах. Проведено моніторинг 28-ми польських торговельних підприємств, що працюють у будівельній галузі за 2014—2016 роки. Проаналізовано механізм впливу функціонування компанії у межах закупівельної групи на побудову конкурентної переваги. Доведено, що у багатьох країнах світу значна частина поточних потреб фінансування оборотних фондів покривається через комерційний кредит, який виступає важливим інструментом торговельної політики в рамках конкурентної боротьби на ринку. Адже компанія має можливість отримання знижки на дострокове погашення зобов’язань і використання максимального терміну надання кредиту. Доведено, що комерційний кредит є найдешевшим джерелом фінансування активів компанії, а створення стратегії управління комерційним кредитом базується на політиці управління зобов’язаннями. Виокремлено три основні стратегії управління дебіторською заборгованістю: консервативну, агресивну і помірковану. Проведений аналіз вказує на помірковану консервативну стратегію польських компаній, що працюють у закупівельних групах і користуються знижками для дострокового погашення своїх зобов’язань перед постачальниками.