КАДРОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ СЛУЖБ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Klokar, O. O.; Svynous, I. V.; Gavryk, O. Y.; Ivanova, R. Yu. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Висвітлено сукупність методичних, методологічних і практичних напрямів розвитку кадрового менеджменту служб фінансового контролінгу сільськогосподарських підприємств. Також її метою є характеристика кадрового менеджменту служб фінансового контролінгу сільськогосподарських підприємств і заходів його ефективної реалізації. Разом з тим запропоновано трактування категоріального апарату щодо соціально-економічної сутності служби фінансового контролінгу та кадрового менеджменту в ній. Установлено, що служба фінансового контролінгу є підрозділом суб’єкта господарювання, що реалізує його загальну, стабільну довгострокову стратегію ефективного управління фінансово-господарською діяльністю в умовах трансформації соціально-трудових відносин. Ураховуючи це трактування кадровий менеджмент служби фінансового контролінгу є комплексним, систематичним і цілеспрямованим впливом керівника підприємства на фахівців такого підрозділу (фінансових контролерів) щодо забезпечення оптимальних умов для їхньої всебічної праці щодо досягнення цілей суб’єкта господарювання. Охарактеризовані основні етапи здійснення кадрового менеджменту служб фінансового контролінгу на сільськогосподарських підприємствах. Так, вони включають: визначення критеріїв відбору щодо працевлаштування фахівців; професійне навчання і підвищення кваліфікації працівників; забезпечення працевлаштування, кар’єрного зростання та кадрової ротації спеціалістів усіх рівнів тощо. Наукова новизна отриманих результатів полягає у виявленні, обґрунтуванні та аналізі етапів здійснення кадрового менеджменту служб фінансового контролінгу на сільськогосподарських підприємствах. Також її невід’ємною складовою є визначення заходів щодо підвищення якості кадрового менеджменту у вищенаведених службах. Отримані результати сприятимуть не лише залученню високопрофесійних фахівців до роботи в служби фінансового контролінгу сільськогосподарських підприємств, а й комплексному розвиткові соціального капіталу аграрного сектору економіки в цілому.