ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА СУБ’ЄКТА ДЕРЖАВНОГО СЕКТОРУ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Lutsyk, Yu. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджується питання сутності облікової політики як складової системи бухгалтерського обліку відповідно до вимог Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Обґрунтовано актуальність і важливість дослідження питання формування облікової політики на сучасному етапі розвитку в умовах, коли цілісність системи показників бухгалтерського обліку і безперервність облікового процесу є основою для ухвалення стратегічно важливих управлінських рішень. Визначено поняття «облікова політика», її зміст, призначення, практичне застосування. Охарактеризовано основні рівні формування облікової політики та їхні інструменти, які сприяють і підтримують ідею гармонізації системи бухгалтерського обліку та фінансової звітності відповідно до національних і міжнародних положень (стандартів). Розглянуто методику формування облікової політики суб’єктами державного сектору через систему поетапних дій. Розкрито зміст та елементи облікової політики, основна мета яких — забезпечення суцільного облікового процесу. Виявлено особливості формування облікової політики для суб’єктів державного сектору на сучасному етапі модернізації системи бухгалтерського обліку. Акцентовано увагу на низці ризиків, які виникають безпосередньо при адаптації суб’єктів державного сектору до сучасних вимог системи бухгалтерського обліку і відповідно при впровадженні облікової політики, що не може не впливати на якість облікового процесу і на рівень виконання намічених заходів. Доведено важливість питання формування облікової політики для суб’єктів державного сектору з метою створення ефективної системи бухгалтерського обліку і формування єдиного інформаційного простору відповідно до вимог міжнародних положень (стандартів).