ІННОВАЦІЙНА СКЛАДОВА СТРАТЕГІЧНОГО НАБОРУ ПІДПРИЄМСТВА: НАПРЯМ РОЗВИТКУ ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ - Kutsyk, P. O.; Kovtun, O. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Стосується проблеми формування довготривалих конкурентостійких бізнес-моделей на основі інновацій. Розкриваються зміст, роль і місце стратегії інновацій в системі стратегічного управління підприємства. Пропонуються моделі структурування, типологізації та ідентифікації стратегічних альтернатив інноваційної поведінки, на основі яких рекомендується визначати та обирати стратегії інноваційного розвитку вітчизняних підприємств. У контексті запропонованої диспетчерської парадигми стратегія інтерпретується як системний засіб на кшталт патерна, що визначає, задає логіку управління інвестиційними та ресурсними потоками на підприємстві, забезпечує координацію всіх напрямів його діяльності, функцій і бізнес-процесів на основі імперативу принципу та системи інновацій. Місце і роль (функцію) інноваційної стратегії визначено у стратегічному наборі (портфелі) підприємства як системі управління підтримкою та розвитком конкурентоспроможності підприємств, таким чином: а) інноваційна стратегія позиціонується не лише як вузька, забезпечувальна, функціонально-утилітарна стратегія, але також як складна, комплексна стратегія з власним стратегічним набором (портфелем); б) інноваційна стратегія виконує роль метастратегії, суперстратегії-імперативу, стратегії-диспетчера, стратегічного координатора у стратегічному наборі сучасного підприємства, а також функцію драйвера (системного координатора) у межах підтримки системи довгострокової рентабельності бізнесу. Запропоновано декілька моделей структурування та типологізації стратегічних альтернатив інноваційної поведінки підприємств, які рекомендуємо як основу для формування збалансованих портфелів / наборів інноваційних стратегій.