УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В КОНТЕКСТІ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Paska, I. I.; Zabolotnyi, V. V.; Ponedilchuk, T. V.; Hura, A. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
В даній статті проведено аналітичну оцінку теоретико-методичних засад визначення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції; уточнено систему показників, для оцінки конкурентоспроможності продукції; визначено індикатори, що використовуються для управління конкурентоспроможністю продукції; досліджено динаміку валового внутрішнього продукту і виробництва сільськогосподарської продукції за 2012-2018 рр.; проаналізовано вплив обсягів виготовлення сільськогосподарської продукції на динаміку валового внутрішнього продукту як в короткостроковому, так і в довгостроковому періодах; побудовано кореляційне поле аналізу виду залежності між індексом виробництва сільськогосподарської продукції та економічним зростанням у довгостроковому періоді за 2009-2017 рр.; встановлено, що підвищення індексу виробництва сільськогосподарської продукції на 1% призведе до збільшення ВВП на 0,18%; досліджено ринок продукції птахівництва, як однієї з ключових ланок сільськогосподарського виробництва; визначено баланс між попитом та пропозицією українського ринку м’яса птиці, а також динаміку його споживання за 2012-2017 рр.; розраховані індекси концентрації на ринку м’яса птиці в Україні, що дали можливість ідентифікувати досліджений ринок як олігополістичний; узагальнено методику аналізу конкурентоспроможності з урахуванням особливостей продукції птахівництва; обґрунтовано основні напрями підвищення конкурентоспроможності продукції птахівництва в контексті фінансового-економічного розвитку галузі та народогосподарського комплексу України в цілому; виявлено, що підвищення конкурентоспроможності продукції птахівництва українського виробництва повинно відбуватися за рахунок зростання її якості; узагальнені основні показники якості продукції птахівництва; запропоновано показник комплексної оцінки якості продукції птахівництва, який дозволяє здійснювати облік, аналіз та контроль витрат на забезпечення її якості, що дасть можливість підвищити конкурентоспроможність галузі, а це в свою чергу приведе до фінансово-економічного зростання економіки України.