ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ В СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНІСТЮ - Peniak, Y. S.; Bieliaieva, L. A.; Abramova, O. S. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Функціонування підприємств ускладняється постійними змінами як у зовнішньому, так і внутрішньому середовищі його діяльності. Інформаційне забезпечення процесу управління, яке полягає у зборі, обробці та збереженні інформації, потрібної для ухвалення обґрунтованих управлінських рішень, обумовило виникнення системи інформаційного менеджменту. Показано класифікацію економічної інформації і наведено динаміку показників рейтингів України за світовими індексами конкурентоспроможності за 2010—2018 роки: глобальної конкурентоспроможності, сприйняття корупції, легкості ведення бізнесу, інвестиційної привабливості, економічної свободи. Виокремлено сучасні напрями використання інформаційного забезпечення та їхній вплив на управління конкурентоспроможністю суб’єктів господарювання. Розглянуто шляхи підвищення конкурентоспроможності в умовах нестабільності економіки та кримінальної конкуренції, яка є серйозним дестабілізуючим фактором і перешкодою для досягнення й збереження тенденцій до стабілізації економіки. У подальших дослідженнях назріла необхідність розроблення системи чинних показників для відстеження, аналізу і прогнозування тенденцій розвитку різних форм кримінальної конкуренції та ступеня їхнього впливу на економіку України. Запропоновано модель формування конкурентних переваг і шляхи підвищення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання та вплив наявної інформації для підвищення ефективності господарювання. Для вдосконалення системи інформаційного забезпечення конкурентоспроможності виділено фактори для досягнення позитивного економічного ефекту. В умовах стрімкого зростання і використання інформаційних технологій захист управлінської інформації на всіх її етапах є основним питанням економічної безпеки підприємств. Визначено необхідність використання, аналізу та захисту внутрішньої і зовнішньої інформації для ухвалення ефективних управлінських рішень.