МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ПЕРЕРОЗПОДІЛУ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ ЗА ВСТАНОВЛЕНИМИ КРИТЕРІЯМИ - Cherep, A. V.; Cherep, O. H.; Krylov, D. V.; Voronkovа V. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Запропоновано методичний підхід до вибору інвестиційних проектів, який базується на показниках щодо визначення необхідності реалізації та порівняння інвестиційних проектів з урахуванням динаміки власного капіталу підприємства; отриманих позик підприємства на здійснення інвестиційної діяльності; тенденцій зміни основних засобів і фондів; використання довгострокових фінансових і капітальних інвестицій, а також ефективності реалізованих фінансових інвестицій; руху коштів від інвестиційної діяльності; зміни дебіторської і кредиторської заборгованостей; отриманого чистого прибутку і вартості інвестиційного проекту; надходження від реалізації необоротних активів; надходження від отриманих дивідендів та відсотків; витрат на придбання необоротних активів. При цьому перерозподіл інвестиційних проектів за встановленими критеріями запропоновано здійснювати у визначеній послідовності, а саме: збір та обробка даних щодо реалізації інвестиційних проектів і діяльності підприємств; аналіз зібраної інформації щодо ефективності інвестиційних проектів та оцінка ефективності діяльності підприємств; вибір та обґрунтування показників, за якими здійснюватиметься оцінка необхідності реалізації та порівнюватимуться інвестиційні проекти; установлення обмежень для кожного інвестиційного проекту; побудова системи рівнянь відповідно до встановлених обмежень та обраних показників; проведення розрахунків та здійснення аналізу інвестиційних проектів; порівняння обраних інвестиційних проектів; формування максимального і мінімального значень інвестиційного проекту. Методичний підхід до перерозподілу інвестиційних проектів за встановленими критеріями на підприємствах на основі порівняння декількох інвестиційних проектів відповідно до встановлених обмежень, що ґрунтується на врахуванні чинників макро-, мікросередовища, стану інвестиційного ринку та його показників, рівня інноваційно-інвестиційного розвитку підприємства, темпів забезпеченості підприємства власним і залученим капіталом, інвестиційними ресурсами, дозволяє оцінити вплив загроз внутрішнього і зовнішнього середовища. Запропонований науково-методичний підхід дозволяє відібрати та реалізувати інвестиційний проект на підприємствах за умови врахування методів, інструментів, важелів системи управління проектом і шляхом порівняння інвестиційних проектів за встановленими критеріями.