МЕХАНІЗМ САМООРГАНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Pravdiuk, Nataliia; Usykova, Olena; Skrypnyk, Margaryta; Nahorna, Inna; Kurganskaya, Eleonora (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто механізм самоорганізації економічних процесів на підприємстві, адже необхідність його створення викликана низкою проблем, серед яких: неефективність системи управління, техніко-технологічне відставання виробництва, відсутність власних нормативних обігових коштів, низька конкурентоспроможність продукції. Вирішення цих проблем потребує, насамперед, формуванням нового механізму і методів управління, які відповідали б збалансованому та самоорганізаційному економічному процесу підприємства. Для його формування пропонується сукупність методів, засобів, принципів та інструментів, здатних впливати на збалансованість та саморозвиток складових елементів економічного процесу. Було визначено міру невизначеності, що впливає на протікання економічних процесів, — ентропію. Теорія ентропії та екстрапотенціалу економічних систем передбачає, що за активної адаптації слід впливати на стан зовнішнього середовища. Установлено інтервали зміни значень відносної ентропії, що відповідають високому, середньому та низькому рівням стійкості економічної системи. Таким чином, розроблений механізм самоорганізації економічних процесів підприємства дозволяє забезпечити стійку економічну систему підприємства щодо дестабілізувальних чинників зовнішнього і внутрішнього середовища на короткостроковий, середньостроковий та довгостроковий періоди. Також було досліджено економічний процес підприємства з позиції теорії самоорганізації. Під механізмом самоорганізації економічних процесів на підприємстві розуміється сукупність методів, засобів, принципів та інструментів, здатних впливати на збалансованість і саморозвиток складових елементів економічного процесу. А її метою є забезпечення стійкості складових елементів економічного процесу, удосконалювати і підвищувати їхню ефективність діяльності, прискорити темпи. Це процес визначення етапів формування того чи іншого елементу капіталу, його особливостей, поелементних витрат на їх придбання чи формування; і визначенням сумарних витрат на придбання або формування елементу капіталу та ефективності його впливу на економічні результати діяльності підприємства.