РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДИЧНОГО ПІДХОДУ ДО УПРАВЛІННЯ ПОСТАЧАННЯМ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Rusinova, Olha; Voznyuk, Mykola; Parubets, Olena; Shkolenko, Oksana; Yermishova, Svitlana (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Доведено, що при виборі підприємством стратегії збереження в якості підтримувальна її функціональна стратегія постачання розглядається стратегія стабільності. У цьому разі підприємство застосовує наявні (відомі) технології для виробництва освоєного продукту, якісні характеристики якого залишаються незмінними. За потреби скорочення присутності підприємства на ринку слід переглядати рішення, пов’язані з обсягами закупівель і номенклатурою. У підтримку стратегії скорочення рекомендується розробка варіантів адаптації матеріального постачання. При реалізації стратегії інтенсивного зростання змін можуть піддаватися якість закуповуваних ресурсів, обсяги закупівель. Номенклатура закуповуваних ресурсів, здебільшого, залишається незмінною, тому що асортимент готових виробів розширюється незначно, в основному за рахунок модифікації продукції в бік підвищення якості. Інтеграційний зростання потребує перегляду і/або розроблення принципово нової стратегії постачання. Така потреба викликана структурними змінами в організації. Залежно від глибини реалізації проектів розвитку, що викликають якісні та кількісні зміни в наявній або новоствореній системі постачання матеріального забезпечення, запропоновано методичний підхід до оцінки підприємств-постачальників матеріального забезпечення у процесі розвитку промислового підприємства, що дозволяє визначити найкращого постачальника з потенційних або прийнятних, установити сильні і слабкі сторони взаємодії з обраною фірмою-постачальником. З урахуванням визначених переваг та обмежень у використанні для верифікації результатів оцінки використано ієрархічну модель вибору оптимального постачальника. Для підтвердження оптимальності попереднього вибору розраховано пріоритети попередньо визначених потенційних постачальників, за показниками (термін виконання, ступінь реагування до змін, виконання відповідно до вимог, рівень розвитку системи менеджменту якості відповідно вимог МС ISO 9000, що дали можливість підтвердити оптимальність попереднього вибору.