ВЗАЄМОДІЯ МОНЕТАРНОЇ ТА ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИК КРАЇН, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ: ДОСВІД УКРАЇНИ - Vavdiiuk, N. S.; Koretska, N.; Galushchak, V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
У статті розглядається взаємозв’язок між інструментами фіскальної та монетарної політики в Україні у період 2010–2017 років. Емпіричні результати показали, що розвиток економіки держави залежить від взаємозв’язку фіскальної монетарної політик. Такий детермінований зв’язок передбачає наявність адитивних та комбінованих типів моделей в економічному аналізі фіскальної та монетарної політик, розрахунок яких дозволить перевірити наступні альтернативні гіпотези: - якщо уряд запроваджуватиме політику щодо реалізації фіскальної та грошової політики щодо експансії (монетарна експансія / фіскальна експансія (ME/FE)), то зростатиме рівень ВВП та зайнятості, однак існує ризик зростання інфляції; - якщо уряд запровадить фіскальні обмеження/монетарне розширення (ME/FR), то спостерігатимуться сповільнення темпів зростання ВВП, зниження інфляція та підвищення зайнятості; - якщо уряд запроваджуватиме фіскальну експансію/монетарне обмеження (FE/MR), це призведе до зростання ВВП, зменшення рівня безробіття, але підвищення інфляційних очікувань; - якщо уряд запровадить політики фіскального обмеження/монетарного обмеження (MR/FR), то спостерігатимемо незначне збільшення ВВП, зниження рівня безробіття при низькому рівні інфляції. Встановлено, що одночасне досягнення індикаторів фіскальної та монетарної політик в Україні було неможливим. Це зумовлено тим, що зазначені показники виявлялися несумісними щодо досягнення внаслідок чого застосовувався різноспрямований інструментарій для регулювання бюджетно-податкового та грошово-кредитного ринків. Виявлені суперечності взаємодії інструментів унеможливили ефективність досягнення позитивного результату – зростання/стабілізації економічних показників. Дослідження буде корисним керівникам, науковцям та практикам з тим, щоб обирати методи застосування інструментів фіскальної та монетарної політики з метою стимулювання економічного розвитку.