МІЖНАРОДНІ ІНДЕКСИ В СИСТЕМІ ДЕТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Dekhtyar, N. A.; Deyneka, O. V.; Pihul, N. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджено теоретичні та практичні аспекти оцінювання системи організації фінансового моніторингу. На основі проведеного аналізу наявного методичного інструментарію оцінювання результативності системи протидії відмиванню грошей країни було встановлено низку недоліків в організації національного фінансового моніторингу, основними з яких є: брак установленого на законодавчому рівні переліку індикаторів, обмеженість статистичної бази та аналітичних даних для аналізу. Обґрунтовано доцільність використання як додаткових індикаторів ефективності функціонування системи фінансового моніторингу сукупність міжнародних індексів, таких як: Індекс глобального тероризму, Індекс сприйняття корупції, Індекс протидії відмиванню грошей та рівень тіньової економіки. Установлено, що використання цих показників сприятиме формуванню орієнтирів для розроблення основних засад стратегії боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом, а також визначення результативності діяльності уповноважених державних органів і спеціально створених державних установ у системі детінізації економіки. Проведений аналіз міжнародних критеріїв дозволив визначити позиції кожної країни, обраної для дослідження, у міжнародному і глобальному середовищі, та здійснити їхнє ранжування (у межах кожного показника) залежно від заходів, які були вжиті для зменшення тіньової економіки. Результати групування значень міжнародних індексів дозволили систематизувати держави, які були обрані для аналізу, за рівнем ефективності організації фінансового моніторингу на країни, що характеризуються високою, середньою, низькою і недосконалою системою фінансового моніторингу. Застосування міжнародних індексів як індикаторів рівня організації фінансового моніторингу слід розглядати як складову експрес-діагностики рівня відмивання брудних грошей і фінансування тероризму і рівня корупції. Упровадження цих показників посилить керівні принципи для визначення ефективності роботи уповноважених державних спеціалізованих інститутів.