ВДОСКОНАЛЕННЯ ВПЛИВУ ДЕРЖАВИ НА ФІНАНСОВО-КРЕДИТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ РИНКУ ЗЕРНА УКРАЇНИ - Kovalenko, M. M.; Marenych, T. H.; Nakisko, O. V.; Sikalo, M. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Дослідження присвячено обґрунтуванню заходів щодо вдосконалення державної фінансової політики й ухвалення адміністративних рішень, спрямованих на покращення фінансово-кредитного забезпечення розвитку ринку зерна. Здійснення модернізації інфраструктури ринку зерна потребує великих фінансових ресурсів. Їхню мобілізацію в сучасних умовах може реалізувати лише держава, котра здатна залучити всі важелі впливу державного управління. Наукові результати проведеного дослідження дали змогу обґрунтувати адекватні сучасним умовам відповідні заходи щодо вдосконалення фінансової політики й ухвалення адміністративних рішень, спрямованих на покращення фінансово-кредитного забезпечення розвитку ринку зерна і стимулювання соціально-економічного розвитку країни в цілому. Пропозиції рекомендовані до здійснення грошово-кредитної, бюджетної, податкової, інвестиційної, страхової політики та орієнтовані на утворення інститутів розвитку в рамках реалізації програмно-цільового методу і характеризуються раціональним поєднанням заходів державного впливу й ринкового саморегулювання. На сьогодні виникає гостра потреба щодо забезпечення агропромислового комплексу достатнім обсягом дешевих кредитних ресурсів. Важливим чинником цього в контексті здійснення грошово-кредитної політики є взаємодія Національного банку України і Уряду під час узгодження застосування інструментів грошово-кредитної політики і, перш за все, процентних ставок, обсягів та цільового призначення рефінансування, операцій на відкритому ринку. Одним із заходів стимулювання кредитної пропозиції для сільгоспвиробника з боку банківської системи передбачалося утворення державного земельного банку. Важливим чинником розвитку ринку зерна у країні могло би стати утворення також державного банку розвитку України, котрий став би внутрішнім кредитним емітентом і фінансовим агентом держави. З огляду на те, що інвестиції на селі мають і соціальну значимість, у галузь потрібні як державні, так і приватні капіталовкладення. Однією зі складових державної інвестиційної політики є сприяння зростанню обсягів приватних інвестицій. Від потоку приватних інвестицій у виробничу, транспортну, складську, переробну інфраструктуру також залежать перспективи розвитку ринку зерна. Стимулювати приплив приватних інвестицій, може державно-приватне партнерство як одна з найбільш розповсюджених серед економічно розвинутих країн система взаємодії держави та бізнесу. Важливим постає питання підвищення ефективності використання фінансових ресурсів, що виділяються державою на підтримку сільгоспвиробників. Для цього потрібно провести вдосконалення певних складових процесу страхування в сільському господарстві України.