ФЕНОМЕНОЛОГІЯ ВІДМИВАННЯ КОШТІВ В УКРАЇНІ - Korystin, O. Y.; Nekrasov, V. A.; Krivolapchuk, V. O.; Sviridyuk, N. P. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджуються проблеми поширення складного соціально-економічного явища — відмивання коштів в Україні. Акцентовано увагу на результатах п’ятого раунду взаємної оцінки України у сфері ПВК Комітетом Ради Європи MONEYVAL і висновках щодо недостатньої ефективності національного механізму протидії відмиванню коштів в Україні. Зазначено на необхідності моніторингу і проведення відповідного макроекономічного й кримінологічного аналізу на основі наукового пізнання феномену «відмивання коштів», факторів його прояву і поширення в Україні. Методологією дослідження відмивання коштів в Україні як соціально-економічного явища обґрунтовується застосування феноменології, що базуватиметься на поєднанні філософського методу пізнання феномену в реальній дійсності на основі сутнісних характеристик його природи, і кримінології — учення про злочин. Емпіричною основою обрано результати анкетування фахівців правоохоронної системи у сфері протидії відмиванню коштів. Аналізом охоплюється декілька груп індикаторів, зокрема ті, які характеризують поширення відмивання коштів як у цілому по країні, так і вразливість окремих галузей економіки. Акцентовано увагу на значному поширенні феномену відмивання коштів в Україні, про що зазначає 84,5 % опитаних, а найбільш вразливою визначено кредитно-фінансову сферу (82,0 %). На основі використання спеціальної групи індикаторів здійснено аналіз пов’язаності відмивання коштів з іншими суспільно небезпечними соціально-економічними явищами: корупція, тіньова економіка, «втеча» капіталу, організована злочинність тощо. Акцентовано на надзвичайному попиті корупціонерів щодо відмивання корупційних доходів, про що зазначають 85,4 % респондентів. Зроблено висновок про необхідність запровадження фундаментальних змін щодо системи протидії відмиванню коштів в Україні.