МЕТОДИЧНІ I ПРАКТИЧНІ ПИТАННЯ ЩОДО МІСЦЯ ЕКОЛОГІЧНИХ I ПРИРОДНО-РЕСУРСНИХ ПЛАТЕЖІВ У МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТАХ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ - Kravtsiv, V. S.; Zhuk, P. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто питання щодо трансформації місця та ролі екологічного податку й рентних природно-ресурсних платежів у місцевих бюджетах у контексті реформи місцевого самоврядування й територіальної організації влади в Україні. Запропоновано методичні підходи до оцінювання таких трансформацій. Об’єктом оцінювання розглядаються процеси і наслідки змін в управлінні використанням природних ресурсів та екологічною безпекою, а предметом — фінансово-бюджетні результати таких змін в умовах адміністративно-фінансової децентралізації, що проводиться в Україні. Виділено три етапи оцінювання. На першому етапі здійснюється порівняльна оцінка змін у повноваженнях органів влади різних рівнів до та у процесі адміністративно-фінансової децентралізації; на другому — визначаються обсяги і динаміка надходження рентних природно-ресурсних платежів й екологічного податку до місцевих бюджетів; на третьому — проводиться аналіз змін у розподілі повноважень, динаміці доходів місцевих бюджетів від рентних платежів й екологічного податку, виявляються проблемні питання та пропонуються шляхи їх вирішення. У результаті проведеного оцінювання зроблено висновки щодо відсутності змін у розподілі управлінських повноважень між державною виконавчою владою і місцевим самоврядуванням, зменшення з 2,4 до 1,1 % частки рентних природно-ресурсних платежів у місцевих бюджетах за період 2014—2017 років, при її зростанні в державному бюджеті за той самий період із 5,4 до 5,7 %, що не відповідає концепції децентралізації. Дещо іншим є становище в частині розподілу екологічного податку, однак низькі ставки цього податку не забезпечують достатніх для розв’язання екологічних проблем надходжень до місцевих фондів охорони навколишнього середовища. Для подолання визначених проблем i підвищення ролі природно-ресурсних платежів та екологічного податку в місцевих бюджетах в умовах децентралізації влади запропоновано низку заходів.