НАУКОВИЙ ПІДХІД ДО КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ДЕТЕРМІНАНТІВ РОЗВИТКУ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Popova, L. V.; Kovalchuk, N. O.; Polagnyn, D. D. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Мінливість економічних та політичних умов господарювання в Україні висувають нові вимоги до оцінки розвитку страхового ринку, стан якого справляє значний вплив на діяльність суб’єктів економічних відносин та держави в цілому. Побудова адекватної моделі оцінки страхового ринку та практичне її використання може вплинути на своєчасне прийняття управлінських рішень та розробку заходів підвищення ефективності функціонування страхового ринку. Це підтверджує значна кількість наукових досліджень в економічній літературі щодо аналітичної складової управління страховим ринком, а також те, що своєчасний та об’єктивний комплексний аналіз – невід’ємна складова прийняття ефективних управлінських рішень. З огляду на це, в статті проаналізовано тенденції розвитку страхового ринку в Україні у складних геополітичних та економічних умовах, що характеризуються впливом змінних чинників нестабільного економічного середовища. Побудовано лінійні багатофакторні моделі, які дають можливість оцінити вплив факторів на динаміку зміни обсягів страхових премій та страхових виплат на ринку. Проведено оцінку впливу кожного з обраних факторів та на основі проведеного факторного аналізу визначено значний вплив на їх обсяг показників кількості страхових компаній, ВВП на душу населення та валютного курсу. Поряд з цим побудовано лінії тренду та визначено прогнозні значення валових страхових премій та виплат. На основі проведеного аналізу запропоновано шляхи активізації розвитку ринку як важливого суб’єкта фінансово – кредитної системи країни. Ще одним значним результатом наукового дослідження стало формування орієнтовної моделі-схеми комплексної оцінки детермінантів розвитку страхового ринку. Розроблена модель містить чіткий перелік та послідовність етапів проведення аналізу ринку страхування та конкретну методику оцінки впливу ключових факторів, характерних для мінливих умов господарювання, на ефективність його функціонування. Практичне застосування дозволяє врахувати вплив окремих детермінантів розвитку страхового ринку на його стан, підвищити ефективність управлінських рішень в даній сфері.