ГЕНЕЗИС ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ТРАНЗИТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Tupitska, Yevgenia; Piddubna, Viktoriia; Riabchenko, Yaroslava (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Проаналізовано генезис кредитних відносин, а також історичні перетворення їх правового регулювання на різних етапах розвитку України. Дослідження базується за допомогою порівняльного методу, застосування якого дозволяє провести паралель українського законодавства з міжнародними стандартами кредитування. Результати дослідження показали, що вітчизняне державне регулювання кредитних відносин є більш досконалим у порівнянні із законодавством інших країн пострадянського простору. Що стосується країн Європейського Союзу, отримано висновок, що практика використання кредитування, яка здійснюється суб’єктами господарювання для задоволення своїх економічних потреб, уже позбавлена тих прогалин, які існують у національній системі. Зокрема, йдеться про невизначеність в українському законодавстві питань щодо наслідків використання фінансовими установами недостовірної інформації під час формулювання умов кредитування. Так, частими є випадки поширення несправедливої реклами банківських продуктів, неповного розкриття чи приховування певних умов кредитування, невизначеності статусу кредитного посередника, нав’язування банками додаткових та супутніх послуг до основного кредитування, відсутності рівних вимог до споживачів фінансових послуг тощо. На підставі проведеного дослідження доведено, що зміна політико-економічної ситуації в Україні безпосередньо вплинула на підхід законодавця до правового регулювання кредитних відносин. Перехід суспільних відносин до ринкової економіки призвів до посилення придбання суб’єктами господарювання товарів і послуг у кредит, що, у свою чергу, вимагає приведення українського законодавства у відповідність з найкращою міжнародною практикою. Надаються науково-теоретичні та практичні рекомендації щодо вдосконалення застосування норм права, присвячених регулюванню відносин позики і кредиту на сучасному етапі розвитку вітчизняної економіки.